إعـــــــلان

تقليص

للاشتراك في (قناة العلم والإيمان): واتساب - يوتيوب

شاهد أكثر
شاهد أقل

رمز انتساب روح به خدا

تقليص
X
  •  
  • تصفية - فلترة
  • الوقت
  • عرض
إلغاء تحديد الكل
مشاركات جديدة

• رمز انتساب روح به خدا

رمز انتساب روح به خدا
    خداوند در قرآن ميفرمايد: (و نفخت فيه من روحي)(1) از روح خودم در او دميدم . خدا روح نفخ شده را به خودش نسبت ميدهد.
    اين اسناد روح به خدا با اين كه همه موجودات مال خداست در حقيقت يك نحوه اسناد تشريفي است .(2) ارواح مختلف اند ولي آن ارواحي را كه بيشتر به مرحله تجرد و كمال نزديك اند، ميشود به روح الله تعبير كرد; نظير: "بيت الله" كه به خانه كعبه ميگويند، خدا كه مكان ندارد اما انتساب كعبه به خدا زيادتر از انتساب خانه ما به خداست، هرچند خانه ما هم ملك خداست و كعبه هم ملك خداست، اما چون خدا احترامي براي آن خانه قائل است به "بيت الله" تعبير شده است .
    "روح" هم در اينجا به اين معني نيست كه در خدا روحي هست و از آن روح قسمتي بيرون مي‎آورد و به آدم مي‎دمد، بلكه چون روح از "عالم امر" يعني از عالم مجردات است، به خداوند نزديك ‎باشد. باشد
    چرا تعبير به نفخ شده است ؟
    "نفخ" در اينجا استعاره است .(3) خدا كه فوت نمي كند اما در حقيقت خداوند با قدرت خودش روح در آن ايجاد كرد، به طوري كه نفخ سبب شد روح در همه آن
    [1] سوره حجر، آيه 29
    [2] "تشريفي" يعني براي فهماندن شرافت و موقعيت روح انسان، خداوند آن را به خودش نسبت مي
    دهد.
    [3] "استعاره" نوعي مجاز است كه كلمه اي را در معناي مجازي آن كه نوعي مناسبت و شباهت با معناي حقيقي آن دارد استعمال مي
    كنند.

كالبد جريان يابد; منظور اين است كه خدا وقتي روح را در آدم ايجاد كرد، چنين نبود كه در يك نقطه خاصي باشد، روح و جان وقتي كه در كالبد وارد شود در همه جا هست .
    آراء فلاسفه در مورد روح
    در مسأله روح سابقا بحثي داشتيم كه عده اي از فلاسفه عقيده داشتند كه روح "روحانية الحدوث و روحانية البقاء" است، يعني از همان اول كه ايجاد ميشود مجرد است و تا آخر هم مجرد باقي ميماند; عده اي ديگر ميگفتند: روح "جسمانية الحدوث و جسمانية البقاء" است، يعني از آغاز ايجاد شدن جسم است و تا آخر هم جسم باقي ميماند و ميگفتند: روح، جسم لطيفي است مثل روغن كه در كنجد است . ولي مرحوم صدرالمتألهين بر اين عقيده بود كه روح "جسمانية الحدوث و روحانية البقاء"(1) است، يعني روح محصول عالي ماده است منتها به مرحله تجرد ميرسد و همين ماده در اثر تكامل، اولين مرحله تجرد را پيدا ميكند و بتدريج در تجرد كامل تر ميشود تا وقتي كه مجرد كامل شود و از بدن جدا گردد; مانند وقتي كه ميوه ميرسد و از درخت جدا ميگردد. مرگ طبيعي انسان به همين است كه روح كه ميوه رسيده بدن است از آن جدا ميشود. ايشان عقيده شان اين است كه همين ماده در اثر تكامل تلطيف ميشود و بعد به صورت تجرد درمي آيد، نظير آبي كه گل آلود است و پس از نشستن گلها كاملا صاف ميشود; بچه اي كه در شكم مادر است در اثر تكامل وقتي به چهار ماه رسيد، نخستين مرحله تجردي كه در او پيدا ميشود حس لامسه است و حالت انقباض و انبساط پيدا ميكند، كم كم ساير حواس ظاهري در او پيدا ميشود، بعد نوبت به
    حواس باطني ميرسد، و بعد از آن مرحله عقل كامل پيدا ميكند.(1)
    اين نظر صدرالمتألهين است، و همين جور هم بايد باشد، براي اين كه اگر روح يك موجود جداي از بدن و بدن يك موجود جداي از روح باشد، اينها دو تا ميشوند و هيچ گاه به يك حقيقت تبديل نخواهند شد; در صورتي كه ما هر كدام يك حقيقت هستيم، يعني روح همين صورت كامله بدن است و در اثر تكامل به اين مرحله رسيده است، نظير سيب كه از جاي ديگري نمي آيد به درخت بچسبد بلكه محصول خود درخت است، منتها محصول عالي آن است و پس از رسيدن از آن جدا ميشود.
    نفخ روح در حضرت آدم تدريجي بود يا آني ؟
    در هر صورت حضرت آدم هم شايد اين جور بوده است . يعني بدني كه از گل درست شده ممكن است در اثر عوامل طبيعي و جو محيط طوري شده باشد كه حركت تكاملي و مراحل نفس مجرد در آن پيدا شده است . و ممكن هم هست كه اين جهشش آني باشد، نظير آن پرندگاني كه حضرت عيسي باذن الله ايجاد ميكرد، و اين اعجازي است كه قرآن از حضرت عيسي (ع) نقل ميكند و كسي از نظر ديني نمي تواند آن را منكر شود. ممكن است نسبت به حضرت آدم هم همين طور بوده است، يعني يكدفعه يك نفس مجرد كامل در او ايجاد شده به طوري كه قوه عقل هم داشته باشد، و شايد عبارت حضرت اميرالمؤمنين (ع) اين جهت را بفهماند كه جهشش آني بوده است و مثل خلقت ما نباشد كه بتدريج روحمان ايجاد ميشود; يعني اول بچه در شكم مادر يك انسان كامل نيست و قوه عقل و تميز ندارد، ابتدا حس لامسه در او پيدا ميشود و بعد ساير حواس ، تا آن وقت هم كه به دنيا ميآيد هنوز عقل و تميز ندارد، شايد از يك حيوان هم ادراكاتش
    كمتر باشد، بتدريج ادراكات او كامل مي‎شود، بعد عقل پيدا مي‎كند; و عقل كامل انساني وقتي است كه به چهل سال برسد، قرآن مي‎فرمايد: (حتي اذا بلغ اشده و بلغ اربعين سنة)(1).

بسیار زیبا بود.
    موفق باشی

تعليق

خیلی ممنون .ولی فکر کنم خیلی توش غلط املائی داشت

تعليق

در عبارت " يعني براي فهماندن شرافت و موقعيت روح انسان" بهتر از است "فهماندن " استفاده نكني. ميتوني بگي: اشاره به عظمت و ارزش روح انسان-----
        در عبارت "يعني از آغاز ايجاد شدن جسم است" فكر كنم كه منظورت "هست" است. چون "هست" به وجود دلالت ميكند.
        به جاي"ايشان عقيده شان اين است" بگو: عقيده ايشان اين است كه
        به جاي"; بچه اي كه در شكم مادر است در اثر تكامل وقتي به چهار ماه رسيد" بگو: يامثل بچه اي كه در شكم مادر است و در اثر تكامل، هنگامي كه به چهار ماهگي مي رسد
        به جاي"بعد از آن مرحله عقل كامل پيدا ميكند" بعد از آن مرحله به عقلي كامل دست مي يابد
        "همين جور هم بايد باشد" : جور معمولا در عاميانه استفده مي شود. بگو: همين گونه يا همين طور

تعليق

نکته های جالبی بود
          خیلی ممنون

تعليق

بسمه تعالى
            السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

اهآت بغداد .. ممنون عزيزم براي اين تفسير

خيلي خوب هست

تعليق

خيلي متشكرم
              البته بايد اين رو هم اضافه كنم كه قلم خوبي داريد و موضوع جالبي رو هم ذكر فرموديد.
              رشته تحصيلي معارف اسلامي يا فلسفه است ؟ يا اينكه در جامعة الزهرا تحصيل ميكند؟

تعليق

المشاركة الأصلية بواسطة خادمة بطلة كربلاء
                بسمه تعالى
                السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

اهآت بغداد .. ممنون عزيزم براي اين تفسير

خيلي خوب هست
                خيلي ممنون اميدوارم كه واقعا خوشتون اومده باشه

تعليق

المشاركة الأصلية بواسطة mb_asadi
                  خيلي متشكرم
                  البته بايد اين رو هم اضافه كنم كه قلم خوبي داريد و موضوع جالبي رو هم ذكر فرموديد.
                  رشته تحصيلي معارف اسلامي يا فلسفه است ؟ يا اينكه در جامعة الزهرا تحصيل ميكند؟
                  هيج كدوم نه معارف نه فلسفه نه در جامعه زهرا تحصيل ميكنم
                  جون كه متاسفانه ايرانيا به كسي كه شناسمه نداره اجازه نمي دن تحصيلشو ادامه بده وخوشبختانه مي خوام بركردم عراق
                  بلكت از دستشون راحت شم

تعليق

متاسفانه حقوق ملت برادر عراق در ايران تا حدود زيادي ناديده گرفته ميشه و اين براي من به عنوان يك ايراني خيلي ناراحت كننده است.
                    اما در جامعة الزهرا امكان تحصيل براي شما هست. خيلي از اتباع كشورهاي خارجي در اين دانشگاه به تحصيل مشغولند بدون اينكه مليت ايراني(الجنسية) دريافت كرده باشند.
                    تحياتي
                    بس خرجنا من الموضوع أرجو أن لاتوبخني السيدة المشرفة!

تعليق

المشاركة الأصلية بواسطة mb_asadi
                      متاسفانه حقوق ملت برادر عراق در ايران تا حدود زيادي ناديده گرفته ميشه و اين براي من به عنوان يك ايراني خيلي ناراحت كننده است.
                      اما در جامعة الزهرا امكان تحصيل براي شما هست. خيلي از اتباع كشورهاي خارجي در اين دانشگاه به تحصيل مشغولند بدون اينكه مليت ايراني(الجنسية) دريافت كرده باشند.
                      تحياتي
                      بس خرجنا من الموضوع أرجو أن لاتوبخني السيدة المشرفة!
                      امکان تحصیل برای فلسیطنی ها ولبنا نیها ست نه برای ما

اکه شما ایرانی باشید خیلی خوب عربی صحبت می کنید واکر منظورتون شناسنامه ایرانی دارید این یه بحث دیکه است

اکید انا کمان اعتذر من المشرفه بس حبیت انو الکل یعرف الحقیقه طبعا اذا تعرفون فارسی

تعليق

المشاركة الأصلية بواسطة اهآت بغداد
                        امکان تحصیل برای فلسیطنی ها ولبنا نیها ست نه برای ما

اکه شما ایرانی باشید خیلی خوب عربی صحبت می کنید واکر منظورتون شناسنامه ایرانی دارید این یه بحث دیکه است

اکید انا کمان اعتذر من المشرفه بس حبیت انو الکل یعرف الحقیقه طبعا اذا تعرفون فارسی
                        اين كه خيلي بده و هيچ توجيهي هم نداره.
                        من ايراني هستم و واقعا از شنيدن اين مسئله ناراحت شدم.
                        اميدوارم كه مسئولين كمي سر عقل بيان. چون عراقي ها خدمات فراواني را به اسلام و انقلاب اسلامي كرده اند.

تعليق

اميدوارم ...
                          راستي شما به موضوعي كه نوشتيد سر نمي زنيد( توي همين منتدى)
                          من رد دادم هااا

تعليق

خيلي ممنون

تعليق

المحتوى السابق تم حفظه تلقائيا. استعادة أو إلغاء.
                            حفظ-تلقائي
                            x

رجاء ادخل الستة أرقام أو الحروف الظاهرة في الصورة.

صورة التسجيل تحديث الصورة

اقرأ في منتديات يا حسين

تقليص

لا توجد نتائج تلبي هذه المعايير.

يعمل...
                            X