۱- آيا روزه باعث افت قند خون مي شود ؟
اگر فاصله بين دو وعده غذايي بيش از حدود ۱۰ ساعت نباشد قند خون به ميزان طبيعي حفظ مي شود . اما در گرسنگي طولاني تر مثلاً در روزه بي سحري به ويژه در روزهاي طولاني سال ، قند خون ، به کمتر از ميزان طبيعي کاهش مي يابد و اين موضوع به ويژه در نوجوانان خطرآفرين است .
۲- آيا روزه سبب لاغري مي شود ؟
در کساني که به نحو صحيح روزه مي گيرند و دو وعده غذاي نسبتاً سبک در سحري و افطار مي خورند روزه سبب لاغري مي شود . به بيان ديگر ، اگر در هنگام روزه داري يک وعده غذاي انسان حذف شود طبعاً کالري دريافتي کمتر از میزان نياز بوده و براي تأمين مازاد نياز به انرژي از چربي ذخيره در بدن استفاده خواهد شد و فرد لاغر مي شود . اما اگر غذاي مصرفي در سحر ، افطار و تا هنگام خواب ، در حد نياز بدن و يا حتي بيشتر باشد لاغري رخ نمي دهد .
۳- چه غذاهايي براي سحري مناسب است ؟
سحري بايد ويژگي يک وعده ناهار را داشته باشد . ضمن اين که بايد به گونه اي باشد که احساس تشنگي را به حداقل برساند . غذاهايي که آب جذب مي کنند مثل ماکاروني ، ته ديگ و آش رشته ايجاد تشنگي مي کنند . استفاده از سالا و هندوانه تا حدود زيادي مانع تشنگي مي شود .
۴- آيا بدون سحري مي توان روزه گرفت ؟
بهتر است اين کار نشود ، به خصوص در نوجوانان گرسنگي ۲۴ ساعته سبب افت قند خون به ميزان زيادي شده و سبب تحليل رفتن عضلات مي گردد که بسيار زيان آور است .
۵- چه غذاهايي براي افطار مناسب است ؟
به دليل آن که معده چند ساعت خالي بوده بهتر است با مايعاتي که تقريباً درجه حرارت بدن را دارند شروع کنيد . آب جوش يا چاي کم رنگ يا سوپ هايي که زياد غليظ نباشند براي اين منظور مناسبند . قند يا خرما که سريعآً جذب ميشود بهتر است ابتدا با آب جوش يا چاي خورده تا قند خون را کمي افزايش دهد .
۶- آيا خوردن دو وعده غذا به جاي سه وعده براي بدن ايجاد مشکل مي کند ؟
اصولاً هيچ ترجيحي براي آن که در طول روز مثلاً سه وعده يا چهار وعده غذا بخوريم در بزرگسلان وجود ندارد . اما در کودکان و نوجوانان به سبب کوچک بودن حجم معده حتماً سه وعده غذاي اصلي و دو ميان وعده لازم است .
در مورد نوجواناني که روزه بر آنان واجب است بايد حجم و کيفيت دو وعده غذاي سحري و افطار در حدي باشد که نيازهاي آنان را تأمين کند و رشد آنان را به تعويق نيندازد .
۷- آيا روزه سبب زخم معده مي شود ؟
عوامل بروز زخم معده اضطراب و استرس است . همچنين توان بدن در خنثي کردن اسيدهاي معده نقش مهمي در اين زمينه دارد ، اصولاً چون افراد روزه دار از يک آرامش عرفاني برخوردارند ، زمينه اي براي پيدايش زخم معده فراهم نمي شود . البته در کساني که زخم معده دارند به ويژه در دوران فعال بيماري ، ممکن است روزه گرفتن سبب تشديد عوارض شود .
۸- آيا روزه مانع درس خواندن مي شود ؟
ممکن است در ساعات آخر روز و قبل از افطار ، به دليل کاهش نسبي قند خون قدرت تمرکز و يادگيري پايين بيايد . البته افراد با هم تفاوت دارند . توصيه ما اين است که دانش آموزان و دانشجويان درس خواندن را از صبح زود شروع کنند و ساعات هاي آخر روز را براي استراحت بگذارند .
۹- آيا روزه سبب پيدايش کمبود ويتامين ها و املاح بدن مي شود ؟
با خوردن سبزي و ميوه و شير در دو وعده سحر و افطار نياز بدن به ويتامين ها و املاح بدن به خوبي تأمين مي شود .
۱۰ - آيا افراد ديابتي مي توانند روزه بگيرند ؟ ديابتي هاي نوع يک به دليل آن که بايد وعده هاي غذايي با فاصله معين و منظم باشند قادر به روزه گرفتن نيستند . در بسياري از موارد ديابت نوع ۲ نيز چون نبايد فاصله غذاها زياد باشد ، روزه گرفتن دشوار است . تنها بعضي از افراد ميان سال که ديابت نوع ۲ خفيف و کنترل شده دارند ، ممکن است بتوانند با نظر پزشک آن هم در روزهاي کوتاه سال ، روزه بگيرند .
التماس دعا
تعليق