در يک خانواده فرزندان بايد احساس کنند ، پدر و مادر آنها را به يک اندازه دوست دارند . ولي گاهي برخورد والدين با فرزندان به گونهاي است که منجر به تحريک حس حسادت و ايجاد احساس حقارت نسبت به ديگري در کودک ميگردد و روابط فرزندان را مغشوش ميکند.
«کودک خردسال مخصوصاً از سنين يک تا پنج سالگي ، چون به آن درجه ازمنطق و تکامل فکري نرسيده که متوجه شود نوازد تازه متولد شده به دليل رفع نيازهايش به مراقبت بيشتري نياز دارد ، تصور ميکند رقيبي است که مهر و محبت والدين را تصاحب کرده و ديگر چيزي براي او نمانده براي همين نسبت به او حسادت ميکند . اگر والدين مراقب رفتار خود نباشند و اين حسد در او باقي بماند تا بزرگسالي و گاه تا پايان عمر به شکلهاي مختلف ظاهر ميشود.»
به منظور ايجاد همکاري و دوستي بين فرزندان توصيههايي ميشود که از قبل از تولد نوزاد جديد تا زمان کودکي را شامل ميشود.
1- قبل از تولد نوزاد جديد :
سن کودک هر اندازه باشد، دنيايش با آمدن کودک جديد زير و رو ميشود. پس تا حد ممکن او را در پذيرفتن نوزاد جديد شرکت دهيد. بگذاريد صداي ضربان قلب کودک را بشنود، در خريد لباس نوزاد شرکت کند، اتاق نوزاد و وسايل او را تزئين کند.
2- بعد از تولد نوزاد :
بعضي از کارهاي نوزاد را که کودک دوست دارد انجام دهد ، به او واگذار کنيم و هر طور که انجام داد به ياد داشته باشيم که او يک کودک است و از او ايراد نگيريم . فقط او را تحسين کنيم . به خاطر نوزاد هرگز او را دعوا نکنيم . او را به خدمتکار نوزاد تبديل نکنيم . به او بگوييم :«چون کودک بزرگتر و قويتري هستي هميشه اين نوزاد به تو نياز دارد» . حس همکاري او را جلب کنيم. زماني را فقط به کودک بزرگتراختصاص دهيم.
3- کودکان بزرگتر :
کودک را با خواهر و برادرانش مقايسه نکنيم چون فقط باعث تحريک حس حسادت ميشود. بگذاريد با يکديگر احساس راحتي کنند و به همديگر افتخار کنند. به خاطر داشته باشيم آنها دو فرد جدا و دو شخصيت متفاوتند. محاسن هر کدام را تشويق کنيد تا منجر به پيشرفتشان گردد.
«دچار اين اشتباه نشويد که هر قانون و امتيازي براي بچّه کوچکتر است ، براي بزرگتر هم همان است . به فرزندان بفهمانيد که قوانين و امتيازها براساس سن، جنس و کارهايي که انجام ميدهند تعيين ميشود. به منظور جلوگيري از برخي ابهامات، در ذهن بچّهها نيازهاي متفاوت آنها را، در يک زمان تهيه کنيد.
اگر فرزندان يک جنس هستند اصرار نکنيد، بچه کوچکتر از بزرگتر تبعيت کند . اجازه دهيد هر کدام برنامه خودشان را داشته باشند.
به بدگوئيهاي آنها از يکديگر توجه نکنيد و وارد درگيريهاي آنها نشويد. به آنها ياد دهيد چه طور به حل و رفع اختلافهايشان بپردازند و آنها را براي دوستي و همکاري با هم تحسين کنيد.
منابع:
1- روانشناسي کودک پرويزخاکيه
2- بهداشت رواني دکتر شاملو
3- چگونه به کودکم کمک کنم دکتر گاربر
تعليق