بسمه تعالى
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

آنچه كه ملاحظه مي كنيد ، جزوه ششم از سلسله بحثهايي در مورد كتاب و سنت است كه توسط علامه عسگري تاليف شده است .
بر گستره كتاب و سنت (6)
امام اين امت دوازده نفرند
و ما ينطق عن الهوى - ان هو الا وحي يوحي
او (پيامبر) هرگز به خواهش دل سخن نمي گويد . سخنانش تنها از وحي الهي است . ( نجم 3 و 4 )
× × ×
و لو تقول علينا بعض الاقاويل - لاخذنا منه باليمين - ثم لقطعنا منه الوتين
و اگر چيزي را به دروغ به ما نسبت دهد دست راستش را مي گيريم و سپس رگ حياتش را قطع مي كنيم ( حاقه - 44-46 )
از متن كتاب و سنت ار برگيريم
عز و شرف گذشته از سر گيريم
( وحدت بر محور كتاب و سنت )
بسم الله الرحمن الرحيم
الحمدلله رب العالمين ، والصلاة و السلام على محمد و آله الطاهرين و السلام على اصحابه البرزة الميامين .
ما مسلمانان يكپارچه ، از درون و از راه مسائل اختلافي با خود به نزاع برخاستيم و دشمنان اسلام از برون ، و از راهي كه ندانستيم ، وحدتمان را به تفرقه و شوكتمان را به ضعف كشاندند تا از دفاع ناتوانمان كردند و بر ما چيرگي يافتند ، در حاليكه خداوي سبحان فرموده است :
و اطيعو الله و رسوله و لاتناطعوا فتفشلوا و تذهب ريحكم
خدا و پيامبرش را اطاعت كنيد و با يكديگر نزاع نكنيد كه ناتوان شويد و قدرت و شوكت شما برود ! انفال / 46
آري :
ما اصابتكم من مصيبة فبما كسبت ايديكم و يعفو عن كثير
هر مصيبتي به شما رسد دست آورد خودتان است و خداوند بسياري را نيز ، مي بخشد ! ( شورى / 30 )
پس شايسته آن استك ه امروز و هر روز به ( كتاب و سنت ) بازگرديم و وحدت كلمه خود را بر محور ( كتاب و سنت ) باز يابيم كه خداي متعال مي فرمايد :
فان تنازعتم في شيء فردوده الى الله و الرسول
پس اگر در چيزي نزاع كرديد ( حكم ) آن را به خدا و رسول بازگردانيد . نساء / 59
ما نيز در اين سلسله از بحث ها به كتاب و سنت مراجعه كرده و ابزار روشنگر راهمان در مسائل مورد اختلاف را از كتاب و سنت مي گيريم تا - به اذن خداي متعال - وسيله وحدت كلمه و يكپارچگي دوباره مان گردد .
اميدوارم دانشمندان و انديشمندان اسلامي نيز ، در اين ميدان با ما همراهمي نموده و ديدگاههاي خود را براي ما ارسال دارند .
سيد مرتضي عسگري
نمودار بحث
- نص صريح پيامبر (ص) بر تعداد امامان عليهما السلام
- امامان دوازده گانه در تورات
- فشرده احاديث گذشته
- حيرت علماي مكتب خلفا در تفسير اين حديث
- نامهاي دوازده گانه در مكتب خلفا
- معرفي امامان دوازده گانه بعد از رسول خدا (ص)
نص صريح پيامبر (ص) بر تعداد امامان ( ع )
حديث عدد امامان :
رسول خدا (ص) خبر داده است كه ، اماماني بعد از او مي آيند ، دوازده نفرند . اين موضوعي است كه صاحبان كتب صحيح و مسند كه نامشان در زير مي آيد ، از آن روايت كرده اند :
الف ) مسلم در صحيح خود ز جابربن سمره روايت كند كه گفت : شنيدم رسول خدا (ص) مي فرمود : { اين دين هميشه تا قيام قيامت و تا هنگامي كه دوازده خليفه بر سر شما باشند ، استوار و برپاست . اين خلفا همگي از قريش اند }
در روايت ديگري آمده است : { هميشه كار مردم روبراه است }
در دو روايت ديگر آمده است : { تا آنكه دوازده خليفه بيايند ... }
در سنن ابوداود آمده است : { تا آنكه دوازده نفر خليفه بر سر شما باشند }
در حديث ديگري است كه فرمودند : {تا پايان دوازده نفر } (1)
(1) صحيح مسلم ، جلد 3 ص 1453 - حديث 1821 ، اين روايت را از آنرو برگزيديم كه جابر خود آن را نوشته است .
صحيح بخاري ، جلد 4 ص 165 - كتاب الاحكام
سنن ترمذي ، باب / ما جاء في الخلفاء من ابواب الفتن
سنن ابوداوود ج 3 ص 106، كتاب المهدي
مسند طلياسي حديث 464 و 1278
مسند احمد ج 5 ص 86-90-92-101-106-108
كنزالعمال ج 13 ص 26 و 27
حلية الاولياء ابو نعيم ج 4 ص 333
جابربن سمرة بن عامري خواهر زاده سعد بن ابي وقاص است كه بعد از سال هفتاد هجري در كوفه وفات كرد . صاحبات كتب صحيح 164 حديث از او روايت كرده اند . شرح حال او در كتاب هاي ( اسد الغابة ، تقريب التعذيب و جوامع السيره ص 277 ) آمده است .
و در صحيح بخاري گويد : از پيامبر (ص) شنيدم كه مي فرمود : ( دوازه نفر امير و فرمانده اند ) ، راوي گويد : پيامبر (ص) پس از آن سخناني فرمود كه من نفهميدم ، پدرم گفت / فرمود : ( همگي آنان از قريش اند ) .
در روايت ديگري مي گويد / سپس رسول خدا (ص) سخناني فرمود كه بر من پوشيده ماند ، از پدرم پرسيدم : رسول خدا (ص) چه فرمود ؟ پدرم گفت : فرمود : ( همگي آنان از قريشند ) .
فتح الباري ، ج 16 ، ص 338
مستدرك الصحيحين ، ج 3 ص 617
در روايت ديگري است كه فرمود : دشمني كساني كه با آنان دشمني كنند ، زياني به ايشان نمي رساند .
فتح الباري ج 16 ص 338
ب - در روايت ديگري است كه رسول خدا فرمود :
( لا تزال هذه الامة مستقيما امرها ، ظاهرة علي عدوها حتى يمضي منهم اثنا عشر خليفة كلهم من قريش ، ثم يكون المرج او الهرج )
كار اين امت هميشه به سامان است و پيوسته بر دشمنانشان پيروزند تا آنگاه كه دوازده نفر خليفه همگي از قريش در گذرند . پس از آن فساد و خرابي يا فتنه و آشوب خواهد بود .
منتخب كنز العمال ، ج 5 ص 321
تاريخ ابن كثير ج 6 ص 249
تاريخ الخلفاء سيوطي ص 10
كنز العمال ج 13 ص 26
الصواعق المحرقه ص 28
ج - در روايت ديگري آمده است كه فرمود گ
( اين امت دوازده نفر قيم دارد كه هر كس آنان را ياري نكند ، زياني به ايشان نرسد ، همگي آنان از قريش اند )
كنز العمال ، ج 13 ص 27 و منتخب آن ج 5 ص 312
د- در روايت ديگري فرمود :
( كار اين مردم تا هنگامي كه دوازده مرد بر آنان ولايت داشته باشند ، همواره در جريان است )
شرح صحيح مسلم ، نووي ج 12 ص 202
الصواعق المحرقه ص 18
تاريخ الخلفاء سيوطي ص 10
هـ - از قول انس روايت كنند كه آن حضرت فرمود : ( اين دين تا دوازده نفر از قريش باشند به هيچ روي نابود نگردد و چون از دنيا بروند ، زمين نيز اهل خود را فرو مي برد )
كنز العمال ج 13 ص 27
و - در روايت ديگري فرمود :
( كار اين است ، تا هنگامي كه همه آن دوازده قيام كنند ، هميشه قرين پيروزي است ، آنان همگي از قريشند )
كنز العمال ج 13 ص 27
ز - احمد بن حنبل و حاكم و ديگران از مسروق روايت كنندكه گفت : شبي نزد عبد الله بن مسعود نشسته بوديم و او قرآن له ما مي آموخت كه مردي پرسيد: اي اباعبد الرحمان ! آيا از رسول خدا پرسيديد چه تعداد از اين امت به خلافت مي رسند ؟ عبد الله گفت گ از هنگامي كه به عراق رسيديم هيچ كس پيش از تو چنين سوالي از من نكرده است . بعد گفت : ما اين موضوع را پرسيديم آن حضرت فرمود : ( آنان دوازده نفرند ، به تعداد نقباي بني اسرائيل )
مسند احمد ج 1 ص 398 و 406 احمد شاكر در حاشيه اول مي گويد : اسناد آن صحيح است .
مستدرك حاكم و تلخيص آن ، ج 4 ص 501
فتح الباري ج 16 ص 339
مجمع الزوائد ، ج 5 ص 190
الصواعق المحرقه ، اين حجر ص 12
تاريخ الخلفاء ، سيوطي ص 10
جامع الصفير ، سيوطي ج 1 ص 75
كنز العمال ، متقي ج 13 ص27 : گويد : طبراني و نعيم بن حماد نيز آن را در فتن آورده اند .
فيض القدير ، ج 2 ص 458
تاريخ ابن كثير ، ج 6 ص 248-250 در باب گ ذكر الائمة الاثني عشر الذين كلهم من قريش ، از ابن مسعود .
ح - در روايت ديگري ابن مسعود گويد : رسول خدا (ص) فرمود :
خلفاي بعد از من به تعداد اصحاب موسي هستند
تاريخ ابن كثير ، ج 6 ص 248
كنز العمال گ ج 13 ص 27
شواهد التنزيل حسكاني ، ج 1 ص 455 حديث 626
ابن اثير گويد ، همانند اين از عبد الله بن عمر و حذيفه و ابن عباس نيز روايت شده است .
ابن كثير ، ج 5 ص 248
مولف گويد : نمي دانم مقصود ابن كثير از روايت ابن عباس همان است كه حاكم حسكاني از ابن عباس روايت كرده يا غير آن است .
روايات گذشته صريحا مي گويد : ( عدد واليان دوازهد نفر و همگي از قريش اند ) و امام علي عليه السلام در سخن خود مقصود از قريش در اين روايات را بيان كرده و مي فرمايد :
( همه امامان از قريش اند و در اين تيره از هاشم ( = اهل البيت عليهم السلام ) جايگزين شده اند . ( ولايت ) بر غير آنان روا نيست و واليان جز ايشان شايسته ولايت نباشند .
( نهج البلاغة خطبه 142 )
و نيز فرمود :
اللهم بلى لا تخلوا الارض من قائم لله بحجة اما ظاهرا مشهورا او خائفا مغمورا لدلا تبطل حجج الله و بيناته ...
خداوند ! آري ، زمين هرگز از قيام كننده به حق براي خدا خالي نخواهد شد ، ( اين امام قائم ) يا پيروز است يا نمايان و يا خائف است و پنهان ، تا حجتهاي خدا و نشانه هاي روشن الهي نابود نگردد .
ينابيع المودة ، شيخ سليمان حنفي در باب صدم ، ص 523
احياء علوم الدين غزالي ، ج 1 ص 4
حلية الاولياء ج 1 ص 80 فشرده .
ادامه دارد
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

آنچه كه ملاحظه مي كنيد ، جزوه ششم از سلسله بحثهايي در مورد كتاب و سنت است كه توسط علامه عسگري تاليف شده است .
بر گستره كتاب و سنت (6)
امام اين امت دوازده نفرند
و ما ينطق عن الهوى - ان هو الا وحي يوحي
او (پيامبر) هرگز به خواهش دل سخن نمي گويد . سخنانش تنها از وحي الهي است . ( نجم 3 و 4 )
× × ×
و لو تقول علينا بعض الاقاويل - لاخذنا منه باليمين - ثم لقطعنا منه الوتين
و اگر چيزي را به دروغ به ما نسبت دهد دست راستش را مي گيريم و سپس رگ حياتش را قطع مي كنيم ( حاقه - 44-46 )
از متن كتاب و سنت ار برگيريم
عز و شرف گذشته از سر گيريم
( وحدت بر محور كتاب و سنت )
بسم الله الرحمن الرحيم
الحمدلله رب العالمين ، والصلاة و السلام على محمد و آله الطاهرين و السلام على اصحابه البرزة الميامين .
ما مسلمانان يكپارچه ، از درون و از راه مسائل اختلافي با خود به نزاع برخاستيم و دشمنان اسلام از برون ، و از راهي كه ندانستيم ، وحدتمان را به تفرقه و شوكتمان را به ضعف كشاندند تا از دفاع ناتوانمان كردند و بر ما چيرگي يافتند ، در حاليكه خداوي سبحان فرموده است :
و اطيعو الله و رسوله و لاتناطعوا فتفشلوا و تذهب ريحكم
خدا و پيامبرش را اطاعت كنيد و با يكديگر نزاع نكنيد كه ناتوان شويد و قدرت و شوكت شما برود ! انفال / 46
آري :
ما اصابتكم من مصيبة فبما كسبت ايديكم و يعفو عن كثير
هر مصيبتي به شما رسد دست آورد خودتان است و خداوند بسياري را نيز ، مي بخشد ! ( شورى / 30 )
پس شايسته آن استك ه امروز و هر روز به ( كتاب و سنت ) بازگرديم و وحدت كلمه خود را بر محور ( كتاب و سنت ) باز يابيم كه خداي متعال مي فرمايد :
فان تنازعتم في شيء فردوده الى الله و الرسول
پس اگر در چيزي نزاع كرديد ( حكم ) آن را به خدا و رسول بازگردانيد . نساء / 59
ما نيز در اين سلسله از بحث ها به كتاب و سنت مراجعه كرده و ابزار روشنگر راهمان در مسائل مورد اختلاف را از كتاب و سنت مي گيريم تا - به اذن خداي متعال - وسيله وحدت كلمه و يكپارچگي دوباره مان گردد .
اميدوارم دانشمندان و انديشمندان اسلامي نيز ، در اين ميدان با ما همراهمي نموده و ديدگاههاي خود را براي ما ارسال دارند .
سيد مرتضي عسگري
نمودار بحث
- نص صريح پيامبر (ص) بر تعداد امامان عليهما السلام
- امامان دوازده گانه در تورات
- فشرده احاديث گذشته
- حيرت علماي مكتب خلفا در تفسير اين حديث
- نامهاي دوازده گانه در مكتب خلفا
- معرفي امامان دوازده گانه بعد از رسول خدا (ص)
نص صريح پيامبر (ص) بر تعداد امامان ( ع )
حديث عدد امامان :
رسول خدا (ص) خبر داده است كه ، اماماني بعد از او مي آيند ، دوازده نفرند . اين موضوعي است كه صاحبان كتب صحيح و مسند كه نامشان در زير مي آيد ، از آن روايت كرده اند :
الف ) مسلم در صحيح خود ز جابربن سمره روايت كند كه گفت : شنيدم رسول خدا (ص) مي فرمود : { اين دين هميشه تا قيام قيامت و تا هنگامي كه دوازده خليفه بر سر شما باشند ، استوار و برپاست . اين خلفا همگي از قريش اند }
در روايت ديگري آمده است : { هميشه كار مردم روبراه است }
در دو روايت ديگر آمده است : { تا آنكه دوازده خليفه بيايند ... }
در سنن ابوداود آمده است : { تا آنكه دوازده نفر خليفه بر سر شما باشند }
در حديث ديگري است كه فرمودند : {تا پايان دوازده نفر } (1)
(1) صحيح مسلم ، جلد 3 ص 1453 - حديث 1821 ، اين روايت را از آنرو برگزيديم كه جابر خود آن را نوشته است .
صحيح بخاري ، جلد 4 ص 165 - كتاب الاحكام
سنن ترمذي ، باب / ما جاء في الخلفاء من ابواب الفتن
سنن ابوداوود ج 3 ص 106، كتاب المهدي
مسند طلياسي حديث 464 و 1278
مسند احمد ج 5 ص 86-90-92-101-106-108
كنزالعمال ج 13 ص 26 و 27
حلية الاولياء ابو نعيم ج 4 ص 333
جابربن سمرة بن عامري خواهر زاده سعد بن ابي وقاص است كه بعد از سال هفتاد هجري در كوفه وفات كرد . صاحبات كتب صحيح 164 حديث از او روايت كرده اند . شرح حال او در كتاب هاي ( اسد الغابة ، تقريب التعذيب و جوامع السيره ص 277 ) آمده است .
و در صحيح بخاري گويد : از پيامبر (ص) شنيدم كه مي فرمود : ( دوازه نفر امير و فرمانده اند ) ، راوي گويد : پيامبر (ص) پس از آن سخناني فرمود كه من نفهميدم ، پدرم گفت / فرمود : ( همگي آنان از قريش اند ) .
در روايت ديگري مي گويد / سپس رسول خدا (ص) سخناني فرمود كه بر من پوشيده ماند ، از پدرم پرسيدم : رسول خدا (ص) چه فرمود ؟ پدرم گفت : فرمود : ( همگي آنان از قريشند ) .
فتح الباري ، ج 16 ، ص 338
مستدرك الصحيحين ، ج 3 ص 617
در روايت ديگري است كه فرمود : دشمني كساني كه با آنان دشمني كنند ، زياني به ايشان نمي رساند .
فتح الباري ج 16 ص 338
ب - در روايت ديگري است كه رسول خدا فرمود :
( لا تزال هذه الامة مستقيما امرها ، ظاهرة علي عدوها حتى يمضي منهم اثنا عشر خليفة كلهم من قريش ، ثم يكون المرج او الهرج )
كار اين امت هميشه به سامان است و پيوسته بر دشمنانشان پيروزند تا آنگاه كه دوازده نفر خليفه همگي از قريش در گذرند . پس از آن فساد و خرابي يا فتنه و آشوب خواهد بود .
منتخب كنز العمال ، ج 5 ص 321
تاريخ ابن كثير ج 6 ص 249
تاريخ الخلفاء سيوطي ص 10
كنز العمال ج 13 ص 26
الصواعق المحرقه ص 28
ج - در روايت ديگري آمده است كه فرمود گ
( اين امت دوازده نفر قيم دارد كه هر كس آنان را ياري نكند ، زياني به ايشان نرسد ، همگي آنان از قريش اند )
كنز العمال ، ج 13 ص 27 و منتخب آن ج 5 ص 312
د- در روايت ديگري فرمود :
( كار اين مردم تا هنگامي كه دوازده مرد بر آنان ولايت داشته باشند ، همواره در جريان است )
شرح صحيح مسلم ، نووي ج 12 ص 202
الصواعق المحرقه ص 18
تاريخ الخلفاء سيوطي ص 10
هـ - از قول انس روايت كنند كه آن حضرت فرمود : ( اين دين تا دوازده نفر از قريش باشند به هيچ روي نابود نگردد و چون از دنيا بروند ، زمين نيز اهل خود را فرو مي برد )
كنز العمال ج 13 ص 27
و - در روايت ديگري فرمود :
( كار اين است ، تا هنگامي كه همه آن دوازده قيام كنند ، هميشه قرين پيروزي است ، آنان همگي از قريشند )
كنز العمال ج 13 ص 27
ز - احمد بن حنبل و حاكم و ديگران از مسروق روايت كنندكه گفت : شبي نزد عبد الله بن مسعود نشسته بوديم و او قرآن له ما مي آموخت كه مردي پرسيد: اي اباعبد الرحمان ! آيا از رسول خدا پرسيديد چه تعداد از اين امت به خلافت مي رسند ؟ عبد الله گفت گ از هنگامي كه به عراق رسيديم هيچ كس پيش از تو چنين سوالي از من نكرده است . بعد گفت : ما اين موضوع را پرسيديم آن حضرت فرمود : ( آنان دوازده نفرند ، به تعداد نقباي بني اسرائيل )
مسند احمد ج 1 ص 398 و 406 احمد شاكر در حاشيه اول مي گويد : اسناد آن صحيح است .
مستدرك حاكم و تلخيص آن ، ج 4 ص 501
فتح الباري ج 16 ص 339
مجمع الزوائد ، ج 5 ص 190
الصواعق المحرقه ، اين حجر ص 12
تاريخ الخلفاء ، سيوطي ص 10
جامع الصفير ، سيوطي ج 1 ص 75
كنز العمال ، متقي ج 13 ص27 : گويد : طبراني و نعيم بن حماد نيز آن را در فتن آورده اند .
فيض القدير ، ج 2 ص 458
تاريخ ابن كثير ، ج 6 ص 248-250 در باب گ ذكر الائمة الاثني عشر الذين كلهم من قريش ، از ابن مسعود .
ح - در روايت ديگري ابن مسعود گويد : رسول خدا (ص) فرمود :
خلفاي بعد از من به تعداد اصحاب موسي هستند
تاريخ ابن كثير ، ج 6 ص 248
كنز العمال گ ج 13 ص 27
شواهد التنزيل حسكاني ، ج 1 ص 455 حديث 626
ابن اثير گويد ، همانند اين از عبد الله بن عمر و حذيفه و ابن عباس نيز روايت شده است .
ابن كثير ، ج 5 ص 248
مولف گويد : نمي دانم مقصود ابن كثير از روايت ابن عباس همان است كه حاكم حسكاني از ابن عباس روايت كرده يا غير آن است .
روايات گذشته صريحا مي گويد : ( عدد واليان دوازهد نفر و همگي از قريش اند ) و امام علي عليه السلام در سخن خود مقصود از قريش در اين روايات را بيان كرده و مي فرمايد :
( همه امامان از قريش اند و در اين تيره از هاشم ( = اهل البيت عليهم السلام ) جايگزين شده اند . ( ولايت ) بر غير آنان روا نيست و واليان جز ايشان شايسته ولايت نباشند .
( نهج البلاغة خطبه 142 )
و نيز فرمود :
اللهم بلى لا تخلوا الارض من قائم لله بحجة اما ظاهرا مشهورا او خائفا مغمورا لدلا تبطل حجج الله و بيناته ...
خداوند ! آري ، زمين هرگز از قيام كننده به حق براي خدا خالي نخواهد شد ، ( اين امام قائم ) يا پيروز است يا نمايان و يا خائف است و پنهان ، تا حجتهاي خدا و نشانه هاي روشن الهي نابود نگردد .
ينابيع المودة ، شيخ سليمان حنفي در باب صدم ، ص 523
احياء علوم الدين غزالي ، ج 1 ص 4
حلية الاولياء ج 1 ص 80 فشرده .
ادامه دارد
تعليق